next up previous
Next: Terroristspåret: Ustaša Up: Mordet på Olof Palme Previous: Mordet på Olof Palme

Victor Gunnarsson tystades av frimurarna?

Den 7 januari 1994 hittades Victor Gunnarsson, i Sverige känd som 33-åringen och 1986 misstänkt för Palmemordet, mördad ett par timmars bilväg från sitt hem i Salisbury, USA. Han var brutalt avrättad, skjuten med två skott genom huvudet..

Victor Gunnarsson var 33 år när Olof Palme mördades på öppen gata i Stockholm, klockan 23.21 på natten den 28 februari 1986.

Att han befann sig i närheten av mordplatsen är så gott som säkert, men det gjorde också många andra människor, då Sveavägen-Kungsgatan var och är ''smeten'', det mest centrala i Stockholm med biografer, restauranger, bordeller, illegala spelhålor, knarkgömmor och tillhåll för både högerextremister och kommunister.

Ingenting talar för att det var Victor Gunnarsson som sköt Olof Palme, däremot kände han med all sannolikhet till att det skulle hända och kanske såg han till och med själva mordet.

Först när Olof Palme föll död till marken insåg Victor Gunnarsson kanske vad som höll på att hända. Om HAN hittades nära mordplatsen skulle han gripas och misstänkas för mordet, för Gunnarsson var ju ändå en uttalad Palmehatare och tidigare medlem av EAP, en högerextremistisk organisation som gjort allt för att misstänkliggöra statsminstern.

Så Victor Gunnarsson flydde i vild panik. Han blev sedd och igenkänd. Han uppträdde både mystiskt och förvirrat och när han greps precis som han själv befarat, snärjde han in sig i lögner och motsägelser.

Efter långa och pressande förhör insåg spaningsledningen att 33-åringen inte var identisk med mannen som mördat Olof Palme, men man ville inte riktigt släppa kontakten med honom, man hoppades nämligen in i det längsta att Gunnarsson skulle leda dem till den riktige mördaren och till organisationen som så skickligt hade iscensatt mordet.

Den väntan var förgäves även om Victor Gunnarsson själv bekräftade deras misstankar under den förtalsrättegång i Malmö, som han drev mot tidningen Arbetet för att de publicerat hans namn och bild när han häktades för Palmemordet.

Under rättegångsförhandlingarna for en märkbart irriterad Gunnarsson plötsligt upp ur stolen, och under ett vredesutbrott riktat mot domaren för att denne, som Victor Gunnarsson själv upplevde det, snarare anklagade honom för vad som hänt än den tilltalade ansvarige utgivaren för Arbetet, skrek han: ''Varför ger ni er på mig, jag är ju bara i periferin till organisationen som mördade Olof Palme!''.

Victor Gunnarsson hade med det uttalandet undertecknat sin egen dödsdom, nu väntade man bara på rätt tillfälle att tysta honom.

I slutet av augusti 1993 hotades konspiratörerna på nytt, den här gången av boken ''Han sköt Olof Palme'' [Win 93], skriven av kriminalinspektör Börje Wingren, som var förhörsledare när 33-åringen satt häktad.

Boken pekade ut Gunnar Victorsson som Olof Palmes mördare, om än inte med namn och i en intervju i bland annat Expressen sa Börje Wingren att det manuskript som namngav Gunnarsson och alla hans personliga förhållanden, överlämnats till riksåklagaren. Redan dagen därpå framträdde 33-åringen i medierna och förnekade på nytt sin skuld. ''Börje Winberg är en buse och han bör åtalas och straffas för beskyllningarna i sin bok'', sa Victor Gunnarsson till Expressen.

Spaningsledningen och riksåklagaren valde att ligga lågt och varken Gunnarsson eller Winberg åtalades. Victor Gunnarsson var vid den här tiden bosatt i USA och kort därpå återvände han dit.

$\star$

Konspiratörerna bakom Palmemordet kände sig dock inte säkra. Trots kontakter långt in i polishuset, köpta utredare och åklagare fanns det alltid en ''faktor X'' att räkna med och nu var det hög tid att tysta 33-åringen, innan han greps och förhördes på nytt och kanske föll till föga och avslöjade vad han visste om Palmemordet i allmänhet och männen bakom det i synnerhet.

Den 3 december försvann Victor Gunnarsson spårlöst. Polisen i hemstaden Salisbury började leta efter honom, men utan resultat. Den 22 december fick Interpol i Sverige information om försvinnandet via UD och Sveriges generalkonsulat i New York och en dryg vecka senare hade den lokala polisen i USA kopplat in FBI.

Den 7 januari hittades 33-åringen mördad. Brutalt avrättad med två skott genom huvudet låg han naken på ett öppet fält några timmars bilresa från hemmet i Salisbury, North Carolina. Polisen konstaterade att han bakbunden på en stol ''torterats i flera timmar'' innan han avrättades.

De fann det märkligt att han fått behålla en ring och en klocka, trots att alla kläder saknades, körkort, ID-handlingar och annat som kunde underlätta en identifiering.

Konspiratörerna hade framgångsrikt tystat ännu en person inblandad i Palmemordet, och med stor sannolikhet pressat ur Victor Gunnarsson allt han kunde ha berättat för andra om det.

Är konspiratörerna frimurare? Ja, den slutsatsen är det inte svårt att dra om man känner till den hemliga symboliken hos dessa så kallat ''puppet masters''; de som drar i trådarna till alla regeringar.

Ringen och klockan kan ha lämnats kvar som symboliska varningar till andra i organisationen. Med ringen ville mördarna visa att cirkeln var sluten, med klockan att tiden var ute. Att 33-åringen var naken kan också ha varit en symbolisk handling, det finns ingen situation där du är så utsatt som när du är naken och underförstått innebär det i det här fallet, att Victor Gunnarsson var ensam och utlämnad för att han svek..

33-åringens svek kan ha varit att han lät sig uppmärksammas, att han greps av panik, att han skrev en alltigenom förvirrad bok där han bedyrade sin oskuld, och att han under ett okontrollerat utbrott i Malmö tingsrätt varit snubblande nära att avslöja männen bakom Palmemordet.

Ingen bildad människa kan tro på det genomkorrumperade amerikanska polis- och rättsväsendet, där konspiratörer ända sedan Abraham Lincolns tid gått fria och där vem som helst kan köpas för pengar.

Således är det bara en dimridå att Victor Gunnarssons mördare är den före detta polismannen Lamont Claxton Underwood. Underwood påstås ha blivit ''galen av svartsjuka'' när Kay Welden, hans tidigare sambo, gjorde slut och istället började sällskapa med Victor Gunnarsson.

Amerikanska myndigheter vill sedan att vi ska tro, att Lamont Claxton Underwood, med 20 års prickfri tjänst bakom sig, började jaga Victor Gunnarsson, sköt från sin bil mot hans hus i fullt dagsljus och vittnens närvaro, och sedan mördade, först Kay Weldens 77-åriga mor och sedan Gunnarsson själv.

Något av det märkligaste i avrättningen av 33-åringen är, att den före detta chefen för Palmeutredningen, Hans Ölvebro, befann sig i Salisbury när Victor Gunnarssons döda kropp hittades några timmars bilresa utanför stan.

Sådana tillfälligheter brukar vara 1 på 10 miljoner..


next up previous
Next: Terroristspåret: Ustaša Up: Mordet på Olof Palme Previous: Mordet på Olof Palme
A.V. 2004-10-13