next up previous
Next: Den 15 Januari 1987 Up: Vapenspåret: ''Palme stod i Previous: Den 28 Februari 1986

Den 17 Juni 1986

Företagsledaren Bo Ax:son Johnson, farbror till Antonia Ax:son Johnson, en av Sveriges mäktigaste kvinnor, god för cirka 40 miljarder och en av de som tjänade stora pengar på kriget Iran-Irak, är enligt vår tidigare utredning, identisk med den oroliga ''finansmannen'' i toppskiktet.

På kvällen nämnda datum stod Bo Ax:son Johnson på terassen till sitt gods Annebergs gård på norra Lagnö, några mil öster om Stockholm, tillsammans med USA:s och Mexikos ambassadörer, ovetande om att en mordpatrull från ''Dödens Mäklare'' fanns i närheten.

''Dödens Mäklare'' hade avsett att likvidera Bo Ax:son Johnson, som chockats av mordet på Olof Palme och funderade på att berätta vad han visste. Mordpatrullen hade valt att slå till på mottagningen med ambassadörerna, för att få det hela att se ut som ett attentat riktat mot USA:s nya ambassadör Gregory J. Newell och dennes hustru Cadilyn Jones.

För att vara på den säkra sidan, var två yrkesmördare utsända. Den ene med en automatkarbin, den andre med ett dubbelpipigt hagelgevär. Men Säpomän som skötte bevakningen, både från havet och skogskanten, var för en gångs skull på alerten och plötsligt hörde en av dem hur det prasslade i gräset cirka 100 meter från terassen.

Säpoagenten såg två män resa sig upp. De var klädda i skinnjackor, hade mörkt hår och sydländskt utseende. Säpogenten reagerade blixtsnabbt. Han drog fram sin 9 mm tjänstepistol och avlossade tre skott. Han sköt för att träffa, men skotten missade och attentatsmännen flydde över en äng, genom skogen och upp på vägen, där de försvann på en undangömd motorcykel.


next up previous
Next: Den 15 Januari 1987 Up: Vapenspåret: ''Palme stod i Previous: Den 28 Februari 1986
A.V. 2004-10-13